your shopping cart

  1. Nincsenek termékek a kosárban.

Pincészetünk

A Joó Pincészet Siklós egy kis méretű családi borászat. Termelésünk limitált, jelenleg kb. 10.000 palack bort tudunk évente készíteni. A mindössze 1,5-2 hektárról szüretelt mennyiséggel az egyik legkisebb termelői vagyunk a Villány-Siklósi Borútnak. Ez a kis üzemméret azonban lehetőséget ad, hogy minden apró részletre odafigyeljünk a termelés során, ami a legfontosabb ahhoz, hogy magas minőségű villányi borokat készítsünk. A szőlőültetvény nagy része, a feldolgozó és a pince egy helyen található, mely a Villányi-hegységhez tartozó Tenkes déli fekvésű Akasztófa dűlőjében helyezkedik el, a Siklósi Várra néző kilátással.

Célunk, hogy aktív és elfogadott szereplői legyünk a villányi borvidéknek és a hazai borpiacnak.

A szőlő feldolgozásánál és a termelési folyamatoknál elsődleges szempont a legújabb technológiák használata. A minőség további növelése érdekében pedig 2014-től megkezdtük az ültetvényeink kísérleti jellegű átalakítását, ugyanis hosszabb távú terveink között szerepel az ökológiai gazdálkodás kialakítása.

A borok készítésénél fő szempont, hogy könnyen fogyasztható, friss, fiatalos, de mégis karakteres és egyedi stílusú borokat készítsünk, fehéreket, vöröseket egyaránt. Lokálpatriótaként elsősorban a siklósi fehérborok jóhírét szeretnénk eljuttatni a fogyasztókhoz, mert hisszük, hogy nagy lehetőségek rejlenek Siklós fehér boraiban. Természetesen a borvidék adottságait kihasználva vörös borokat is készítünk, melyeknél a gyümölcsös, könnyedebb karaktereket szeretnénk előnyben részesíteni.

Fehér boraink hűtött (14-15 °C) tartályos erjesztés után, rövid érlelést követően kerülnek palackba. Vörösboraink fajtától és stílustól függően 9 -12 hónapos fahordós és tartályos érlelést kapnak új és régebbi ászok vagy barrique hordókban, illetve rozsdamentes acél tartályokban.

Történetünk

1950-es évek: sváb származású nagyszülők (Joó Lajos és Magdolna) már készítették Villányban a híres blauportugiesert.

1990-es évek: a jelenlegi pincét Siklóson Joó Lajos (†) és Marica vásárolták, ahol többnyire siklósi fehérborok készültek, amit főként helyben értékesítettek a helyi lakosok örömére.

2000-es évek: a pince falusi turizmussal kezdett foglalkozni, a megtermelt folyóborokat hidegételekkel párosítva kínálta a betérő vendégeknek, turistáknak.

2013: új időszámítás kezdődött a pince életében. Több éves kísérletezés után elkészült a pince első mérsékelten reduktív Olaszrizlingje.

2014: “joótamás Siklós” néven megjelent a pince első, 8 fajtából álló borcsaládja (Olaszrizling 2013, Olaszrizling 2014, Olaszrizling Classic 2014, Muscat Ottonel 2014, Kékfrankos Rosé 2014, Portugieser 2014 (Kékoportó), Bíborkadarka és Merlot 2014), melyből 8-9000 palack került letöltésre. Valamint telepítésre került egy 1/4 hektáros kékfrankos ültetvény, szintén az Akasztófa dűlőben, gyönyörű déli fekvésű területen.

2015: Emeltük a tétet! A 2014-es évjárat nehézségei ellenére, a borok sikeres fogadtatása miatt a 2015-ös évjáratból 12-13.000 palackkal terveztünk. A 14-es fajtaválasztékot kiegészítettük Rajnai Rizlinggel, a kísérletezést tovább folytatva rosénkat pedig Pinot Noirból készítettük.

2016: Remek évjáratnak ígérkezik! Bár az év eleje kissé fagyos volt, a szép meleg nyár segített bennünket és az égieknek köszönhetően teljes érésben sikerült leszüretelnünk. Ennek köszönhetően friss, gyümölcsös borok születtek, melyek új külsőt és neveket is kaptak. Kékfrankos telepítésünk is termőre fordult, melyből megszületett a Joókedv Kékfrankos Rosé. Olaszrizlingünkből Joóreménység, Muscat Ottonelünk pedig Joóbarát lett! A kitűnő évjáratnak köszönhetően első Cabernet Franc borunk is készülőben, mely várhatóan pár év múlva a Villányi Franc-ok táborát fogja erősíteni!

Csapatunk

Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk és felfigyeljenek ránk minden területen minőséget kell közvetítenünk. Kis méretű, családi pince vagyunk, de célunk, hogy folyamatosan fejlődjünk, minél több borkedvelő megismerjen bennünket. Ehhez jól összehangolt csapatra van szükség, ahol mindenki hozzátesz egy kicsit a sikerért és fejlődésért. Ezt felismerve a kezdetektől csapatban gondolkodunk.

Szerencsések vagyunk, mert a család minden tagja hozzá tud tenni a pince fejlődéséhez.

tomi

Joó Tamás

A pince borásza, vezetője, újratervezője. Tamás közgazdász végzettségét egészítette ki a Corvinuson szerzett szőlész-borász szaktanácsadó diplomával 2013-ban. A borok útját jó ideje egyengeti, de most érezte elérkezettnek az időt, hogy megmutassa tudását sokak örömére vagy bánatára. Tovább…

joomarica

Joó Marica

A pince háziasszonya. A biztos pont. Felügyeli a szőlőmunkákat – nem egyszer be is segít -, remekül kóstoltat, a pince minden szegletét ismeri. Ő vezeti a vendéglátást, rendkívüli szeretetével fogadja a vendégeket! Az esetek nagy részében a hozzánk ellátogatók vele találkozhatnak. Tovább…

dia

Szántai Diána

Tamás felesége, akiket a sors is egymásnak teremtett. Mindketten április 9 -én születtek, 14 óra különbséggel! Emiatt nyúzza is Tamás fülét, szerinte megérne egy neki szentelt bort! Egyik nem túl hálás szerepe a pince életében az adminisztráció, könyvelés, mivel Dia adótanácsadó. Tovább…

IMG_1759_v2

Cross Media Studio

A Cross Media-nak köszönhetjük pincészetünk, boraink arculatát és weboldalunkat is. A kreatív stúdió két fiatal művészből áll: Szántai Alexandra, Dia húga, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, okleveles tervezőgrafikus művész, Sárközi Péter pedig ugyanezen egyetem média design szakos hallgatója. Tovább…